Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą
Tłusty CZWARTEK w nieco innej odsłonie… 😉 Składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 4 dkg cukru 250 ml mleka 7 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA 1 jajko 1 żółtko Na początku przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże wkładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Pół szklanki mleka lekko odgrzewamy i przelewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy olej z esencją masła KRUSZWICA zagniatamy ponownie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nadzienie cynamonowe: 10 g cynamonu 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo – orzechowe: Nutella Lukier pomarańczowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy cukier puder Migdały do posypania lub cukier puder. Gotowe drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi lub można po prostu posypać cukrem pudrem.
Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm.Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy.Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*.
SMACZNEGO !!!