Loading

Jak przebiega Grecka kolacja?

Chcesz zobaczyć jak kultura grecka różni się od naszej? W tym artykule dowiesz się jak przebiega kolacja u Greków i co na niej serwują.
Poruszymy tematy takie jak:
Znaczenie kolacji greckiej w kulturze.
Obecność alkoholu na stole.
Greckie biesiadowanie.
Najpopularniejsze potrawy.

W Grecji najważniejszym posiłkiem jest kolacja!

Grecy kolacje jedzą bardzo obficie i uroczyście. Śniadanie jest zazwyczaj bardzo skromne, a lunch w czasie sjesty lekki. Niech was nie wystraszy grecka etykieta przy stole, a raczej jej brak. Jeżeli ktoś zacznie siorbać obok ciebie, wyjadać z talerza, tańczyć na stole, to nie warto się dziwić. Trudno szukać ryby po grecku w Grecji, jest to raczej zapiane w tradycji Polskiej. Wśród Greków jest ona obca tak jak herbata. Jednakże kawa jest na porządku dziennym. Grecy piją kawę w każdej porze dnia. Do kolacji zazwyczaj piją greckie wina.

Grecki alkohol podczas kolacji.

Chcielibyśmy przybliżyć Wam trunki, które koniecznie trzeba spróbować, jeśli chcecie dobrze poznać Grecję.

Wino – Ellada z niego słynie! Wytrawne, słodkie, półsłodkie… Od wyboru do koloru! Białe najczęściej podawane jest z owocami morza, a czerwone z mięsem. Jeśli nie możemy się zdecydować, zawsze można wziąć różowe :). Jeśli odwiedzicie kilka różnych restauracji spróbujecie wielu win, ponieważ bardzo dużo z nich ma wino własnej produkcji. Co ciekawe w super marketach sprzedawane są często w plastikowych butelkach.
Ouzo – to napój, który często nie przypada Polakom do gustu, ze względu na anyżowy smak. Zawartość alkoholu jest jednak wysoka – może wynosić nawet do 48%! Najczęściej podaje się z kostką lodu lub po prostu schłodzone. Po dodaniu wody zmienia kolor na mleczny. Grecy uważają, że najlepiej komponuje się z owocami morza.
Tsipouro – ja nazywam to “grecką wódką”, ponieważ zawartość alkoholu to około 40%. Grecy najczęściej wybierają ten trunek do przystawek – oliwek, sera czy sardynek.
Metaxa – greckie brandy. Może mieć 3, 5 lub 12 gwiazdek. Im więcej, tym jest lepsza jakościowo, ale i droższa. Najczęściej podawana w kieliszku bez żadnych dodatków, ale można też znaleźć kilka przepisów na drinki.

Greckie biesiadowanie.

Grecy przywiązują duża wagę do jedzenia i kochają celebrować posiłki wraz z bliskimi im osobami. Wspólne biesiadowanie jest nieodłącznym elementem kultury i tradycji greckiej.

Gdy spotykają się w tawernach, zamawiają jedzenie na środek stołu, tak aby każdy mógł skosztować każdej z potraw. Naturalną sprawą jest fakt, że wszyscy biesiadnicy jedzą z jednej miski i dzielą się posiłkami. Takie wspólne spożywanie wzmacnia więzi między ludźmi i pozwala zapomnieć o wszelkich troskach oraz różnicach między uczestnikami biesiady.

Jeżeli zostaniecie kiedyś zaproszeni na grecką kolację pamiętajcie, że żadna grecka mama a tym bardziej babcia nie pozwoli wam siedzieć przy pustym talerzu. Nałoży wam dokładkę jak tylko zjecie swoją porcję. Nawet nie próbujcie odmawiać. Nie wygracie

Najpopularniejsze dania podczas kolacji:

Główne potrawy kuchni greckiej to dania jednogarnkowe, jak musaka oraz małe szaszłyki, sałatki i przystawki w postaci nadziewanej papryki, rodzaju gołąbków zawijanych w liście winogron oraz pożywne zupy. Kuchnia grecka posiada wiele zapożyczeń z kuchni wschodnich, głównie tureckiej

1. Souvlaki
Jeśli Grek jest głodny i potrzebuje natychmiastowego i jednocześnie sycącego posiłku, to z pewnością sięgnie po popularne na całym już świecie szaszłyki z grilla. Drobno siekana wieprzowina lub mięso kurczaka nadziewane są na szpadkę i pieczone na ruszcie. Podawane są tak samo, jak gyros, czyli na talerzu lub w placku pita, ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem i miętą.

2. Moussaka
Jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych potraw w tym kraju składa się z warstw obsmażonego bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa, czasami dodaje się również warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Ostatnią warstwę stanowi kremowy sos beszamelowy i tarty żółty ser, który po upieczeniu zmienia się w złocistą i chrupiącą skórkę. W wielu miejscach można też dostać równie smaczne wersje wegetariańskie. Dla Greków moussaka nierozerwalnie łączy się z domową kuchnią i wspomnieniami z dzieciństwa.

3. Dolmades
Kolejną kulinarną pokusą typową dla greckiej kuchni, której mało kto potrafi się oprzeć są dolmades, czyli coś na kształt naszych gołąbków. Jednakże w Grecji farsz mięsny z dodatkiem ryżu zawijany jest w liście winogron, dzięki czemu greckie gołąbki są mniejsze. Dolmades zazwyczaj nadziewane są jagnięciną i podawane na ciepło z sosem.

4. Horiatki
Grecka sałatka, zwana wiejską, jest ulubionym dodatkiem do większości posiłków. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Jednakże można dodawać do niej ulubione składniki według własnych upodobań, najczęściej będą to oliwki, czerwona cebula, zielony marynowany pieprz i grecka feta, która nie ma sobie równych w smaku. Można też czasem spotkać wersję z kaparami, doprawioną octem i natką pietruszki.

5. Baklava
Baklava to deser spotykany nie tylko w Grecji, ale popularny również w Turcji, Bułgarii i na Bliskim Wschodzie. Grecką baklavę przygotowuje się z ciasta filo, przekładanego warstwami drobno posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów, wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana, a następnie krojona na mniejsze kawałki i zalewana syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.

Kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka. Poznaj przepisy - Mojegotowanie.pl

Mamy nadzieję, że każdy z Was będzie miał okazję brać udział w greckiej kolacji!
Να έχεις μια καλή ημέρα!

Leave a Reply