Loading

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą

Tłusty CZWARTEK w nieco innej odsłonie… 😉

Składniki na ciasto:

40 dkg mąki pszennej

25 g drożdży świeżych

4 dkg cukru

250 ml mleka

7 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA

1 jajko

1 żółtko

Na początku przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże wkładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Pół szklanki mleka lekko odgrzewamy i przelewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy olej z esencją masła KRUSZWICA zagniatamy ponownie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Nadzienie cynamonowe:

10 g cynamonu

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

10 dkg cukru brązowego

skórka starta z jednej pomarańczy

ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA

Nadzienie czekoladowo – orzechowe: Nutella
Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm.Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy.Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*.

Lukier pomarańczowy:

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

cukier puder

Migdały do posypania

lub cukier puder.

Gotowe drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi lub można  po prostu posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO !!!