Loading

Ciasto buraczano- czekoladowe

To ciasto ostatnio króluje w mojej kuchni. Jest pyszne, wilgotne a z herbatą mandarynkową smakuje obłędnie 🙂

SKŁADNIKI:

5 jajek w temperaturze pokojowej

1 i 1/4 szklankę cukru

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej 

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200-300 g ugotowanych buraków.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować na najniższych obrotach.Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 60 minut do tzw. “suchego patyczka”. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.