Ciasto buraczano- czekoladowe
To ciasto ostatnio króluje w mojej kuchni. Jest pyszne, wilgotne a z herbatą mandarynkową smakuje obłędnie 🙂
SKŁADNIKI:
5 jajek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklankę cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-300 g ugotowanych buraków.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować na najniższych obrotach.Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 60 minut do tzw. “suchego patyczka”. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.