Crumble z owocami
CRUMBLE – owoce pod złocistą kruszonką – w sam raz gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- garść mrożonych malin
- garść mrożonych jagód
- truskawki
- garść musli
- miód
- odrobina masła
- płatki migdałów
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
9 October 2021Desserts