Loading

Crumble z owocami

CRUMBLE  – owoce pod złocistą kruszonką – w sam raz gdy mają przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych jagód
  • truskawki
  • garść musli
  • miód
  • odrobina masła
  • płatki migdałów


Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej  łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).