Loading

FRUŻELINA JAGODOWA z nutą mięty i limonki.

SKŁADNIKI:
ok. 2 litry jagód leśnych,

4 łyżki cukru trzcinowego,

2 łyżki soku z limonki,

kilka gałązek świeżej mięty,

2- 3 łyżki wody do jagód,

2 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jagody umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki wody, sok z limonki oraz gałązki świeżej mięty. 

Podgrzewamy na średnim ogniu. 

Gdy jagody puszczą sok zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodziemąkęziemniaczaną. 

Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje.

Gotowa frużelina jagodowa będzie mieć konsystencję kisielu.

 Gorącą frużelinę przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków. 

Odwracamy do góry dnem.  Odstawiamy do wystudzenia. 

Po wystygnięciu pokrywki powinny być lekko wklęsłe. Przechowujemy w chłodnym miejscu.


Idealna jako dodatek do gofrów, deserów lub jako przełożenie do ciast. Pysznie smakuje ,,solo” 😉

SMACZNEGO !!!