DessertsPanna CottaTau9 October 2021 Panna Cotta deser kuchni włoskiej… mniam…uwielbiam tą kuchnię….Prosty, smaczny, orzeźwiający…..Składniki:500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią + 1 łyżeczka cukru pudrulub 50g cukru i laska wanilii1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo:ok. 300g truskawekgalaretka truskawkowaWYKONANIE:Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier z prawdziwą wanilią i cukier puder lub cukier i przeciętą laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając (tak, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z palnika i wyciągnąć laskę wanilii jeżeli była wybrana ta opcja. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną. Do małych kubeczków plastikowych rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 0,5 godziny. Część truskawek pokroić w plastry i wcisnąć na spód kubeczka. Mus truskawkowyResztę truskawek zmiksować. Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Wystudzić. Połączyć mus truskawkowy z galaretką. Rozlać na stężoną śmietankę i wstawić do lodówki. Aby wyciągnąć deser, należy włożyć foremkę na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.Udekorować truskawkami i listkami mięty. Można oprószyć cukrem pudrem.