Loading

RYZIOK – lasowiacka słodkość

Dziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe  z warstwą ryżu ugotowanego na mleku – RYZIOK.

Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW – grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg, Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec.

Składniki na ciasto drożdżowe:

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki masła


Nadzienie ryżowe:2 szklanki ryżu
1 litr mleka
80 g cukru
2 łyżki masła
szczyptę soli


CIASTO DROŻDŻOWE:

W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę przykrywając ciasto ściereczką.WKŁAD RYŻOWY: Mleko zagotowujemy z  odrobiną soli. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do mleka. Gotujemy do miękkości stale mieszając. Jak już ryż jest ugotowany, to odcedzam go. Dodajemy cukier i masło, mieszamy i odstawiamy przykryty garnek, aby ryż nie wystygł. 

Łączenie składników:

Z moich składników wyszły dwie małe keksówki o wymiarach 8-18 cm. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Odkładamy kawałek ciasta (na wycięcie prostokąta – góra keksowki), a resztę rozwałkowujemy i przenosimy do keksówki wykładając ciastem dno i brzegi foremki. Do środka wkładamy ciepły ryż i delikatnie dociskamy go łyżką, żeby nie było luk. Na wierzch kładziemy rozwałkowany kawałek ciasta, który wcześniej odłożyliśmy i łączymy go z ciastem z foremki. Na sam koniec smarujemy górę roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok.40 minut w 180*C. Gdyby wierzch za bardzo się  przypiekał, polecam położenie na wierzch folii aluminiowej lub papier do pieczenia.

Ciasto jest wilgotne i lekko słodkie, a konsystencja ryżu zwarta. 
Polecam podawać z konfiturą żurawinową.

Leave a Reply