TARTA CZEKOLADOWA
Przepis na szybką i bardzo prostą tartę i co najlepsze nie wymaga pieczenia!
Składniki na spód:
16 dkg ciasteczek typu Oreo
12 dkg kruchych ciastek kakaowych
7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady
4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy
na krem czekoladowy:
1/4 szklanka wody
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
10 dkg masła
20 dkg gorzkiej czekolady
Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem. Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Podawać ze świeżymi malinami oraz musem z malin. Całość można posypać delikatnie cukrem pudrem.