Loading

TARTA CZEKOLADOWA

Przepis na szybką i bardzo prostą tartę i co najlepsze nie wymaga pieczenia!

Składniki na spód:

16 dkg ciasteczek typu Oreo

12 dkg kruchych ciastek kakaowych

7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady

4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy


na krem czekoladowy:

1/4 szklanka wody

1/4 szklanki kakao

1/4 szklanki cukru 

200 ml śmietany kremówki 30% 

10 dkg masła 

20 dkg gorzkiej czekolady

Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem.  Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa.  Dodać masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki.  Podawać ze świeżymi malinami oraz musem z malin. Całość można posypać delikatnie cukrem pudrem.