Oliwa z oliwek-wykonanie
Jest to jeden z najczęściej używanych składników w kuchni greckiej, który nie jest łatwy w wykonaniu tu dowiecie się jak zrobić to w domowych warunkach.
Część 1. Przygotowanie oliwek
Krok 1. Wybór oliwek
do tego procesu można użyć niedojrzałych oliwek lub dojrzałych czarnych, ważne jest to aby były świeżo zebrane
Krok 2. Dokładne umycie
oliwki włożyć do durszlaka lub do sita i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Palcami należy zetrzeć wszystkie zabrudzenia . Po wypłukaniu nadmiar wody należy odsączyć a następnie osuszyć oliwki czystym ręcznikiem papierowym.
Część 2. Mielenie i prasowanie
Krok 1. wsadzenie oliwek do głębokiego naczynia
włóż oliwki do naczynia w miarę głębokiego o płytkim dnie aby utrzymać
Krok 2. Miażdżenie oliwek
Używając młotka lub czegoś o płaskim dnie (np. szklanka lub butelka szklana) rozgnieć oliwki na gęstą pastę
Krok 3. Przeniesienie oliwek do szklanki
Przełóż oliwki do szklanki lub podobnego naczynia nie przelewając
Krok 4. Połącz pastę z wodą
Wlać około 2-3 łyżki gorącej wody na każde 250ml papki z oliwek .
Należy szybko wymieszać zawartość szklanki z wodą aby równomiernie rozprowadzić wodę w papce
Krok 5. Użyć blendera zanurzeniowego
Używając blendera zmiel oliwki aż krople oliwy nie zaczną wypływać na wierzch
Im dłużej proces trwa i im częściej jest mieszana papka tym więcej olejku oliwki uwolnią
Część 3. Wydobycie oleju
Krok 1. Wymieszaj papkę
Wymieszaj papkę przy użyciu łyżki energicznie mieszać przez kilka minut , aż olej nie zacznie się oddzielać
Krok 2. luźno przykryć naczynie czystą ściereczką.
Luźno przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawicx na 5-10 minut
Krok 3. Nałożenie gazy na sitko.
Wytnij kawałek prawie 2 razy większy niż wlot sitka i wyśrodkuj w sicie . Następnie połóż sitko na dużej misce
Krok 4. Wlać papkę z oliwek do sitka
Wysypać papkę z oliwek na środek gazy i boki gazy zawiń na papkę
Krok 5. Położyć ciężarek
Połóż drewniany klocek lub podobny ciężar aby stale uciskał papkę.
Najlepiej ciężar owinąć folią żeby nie dostały się do papki żadne zanieczyszczenia
Krok 6. Pozwolić cieczy spłynąć
Pozwolić oliwie z oliwek spłynąć i sokowi z oliwek przez co najmniej 30 minut
Krok 7. Wylać olej
Umieść końcówkę strzykawki tuż pod powierzchnią zebranego płynu .Ostrożnie górną warstwę płynu , pozostawiając dolne warstwy. Przenieś olej do osobnego naczynia .
Część 4. Przechowywanie oleju
Krok 1. Wlać oliwę z oliwek do czystej butelki
Umieść lejek w szklanej butelce, a następnie wlej zebrany olej
Krok 2. Zabezpiecz butelkę
wyciągnij lejek i zabezpiecz butelkę korkiem odpowiedniej wielkości.
W taki oto sposób można zrobić oliwę w domowych warunkach. Mam nadzieję że wpis był pomocny.
Olive oil bottle with copy space.