Grecja Wielkanoc
Kiedy Grecy obchodzą Wielkanoc? Grecy są wyznania prawosławnego, więc grecka Pascha wypada zazwyczaj po Wielkanocy katolickiej, czasami tydzień później, czasami miesiąc. Bardzo rzadko święta te obchodzone są przez wszystkich chrześcijan w tym samym czasie. Święta Wielkanocne w Grecji w 2022 roku przypadają na 22.04 tzw. Wielki Piątek Kościoła Ortodoksyjnego, na 24.04 tzw. Wielkanoc Kościoła Ortodoksyjnego oraz na 25.04 zwany Poniedziałkiem Wielkanocnym. A zatem jak się obchodzi Wielkanoc w Grecji? Grecki Wielki Tydzień rozpoczyna się w poniedziałek. Duchowni obdarowują wiernych krzyżykami uplecionymi z zielonych gałązek palmowych. W Wielką Środę w świątyniach odbywa się ceremonia błogosławieństwa Świętego Oleju. Podczas tej uroczystości pobłogosławione zostaje ziele oregano poprzez zanurzenie w wodzie święconej. Wielki Czwartek upływa na malowaniu jajek, głównie na czerwono, co ma symbolizować krew Zbawiciela. Wielki Piątek jest dniem żałobnym- Grekom zabrania się w tym dniu wykonywać ciężkiej pracy. Kiedy nadchodzi Wielka Sobota, na ulice wychodzą orkiestry grające muzykę, co kończy okres postu. Zapalenie świecy rezurekcyjnej to najważniejszy moment Wielkiego Tygodnia. Duchowny zapaloną świeczkę przekazuje dalej, później wierni całują się w policzki i pozdrawiają słowami “Chrystus Zmartwychwstał!". Jako ciekawostka, Grecy w trakcie obchodów Wielkiego Tygodnia przestrzegają starannie ścisły post, który wtedy obowiązuje. W trakcie postu na greckich stołach znajdują się kalmary, taramasalate (dip z mleczka dorsza) oraz chałwa. W Wielką Sobotę po mszy wierni jadają cytrynową zupę gotowaną również z baranich lub kozich podrobów. Do tego gotowane na twardo jajka i świąteczny chleb- tsoureki. Pewnie zastanawiasz się, co znajduje się na Wielkanocnym stole? Typową wielkanocną zupą jest magirica, w której skład wchodzą baranie lub kozie podroby z dodatkiem kopru i cebuli. Kolejnym tradycyjnym daniem są ciasteczka nazywane kulurakia. Ciekawostką jest to, że Wielkanoc w Grecji nie odbędzie się bez upieczonego na rożnie barana. Jak to zawsze na greckich stołach króluje białe i czerwone wino własnej produkcji. Prawdziwa uczta grecka rozpoczyna się w Niedziele Wielkanocną. Jak już wiecie upieczona baranina to tradycyjna potrawa od wielu wieków. Niektóre rodziny także urządzają palenisko obok swoich domów, gdzie przyrządzają kokoreci, czyli wątrobę baranią, która jest doprawiona przyprawami i upieczona w jelitach. Co ciekawe, jest to prawdziwy przysmak dla Greków, jedzony tylko w czasie tego święta. Dodatkiem do mięs są pieczone ziemniaki w ziołach i ogromne ilości sałaty. Przed głównym daniem podawane są również przystawki, takie jak: choritaki, ośmiornice, przeróżne rodzaje oliwek oraz popularny w Grecji ser feta. Tradycją podczas świąt Wielkanocnych w Grecji jest farbowanie pisanek, tylko w kolorze czerwonym, co symbolizuje rodzące się życie. Wielkanocną zabawą jest tłuczenie jajek- dwie osoby stukają jajka o siebie, a ta, której jajko się nie zbije, będzie miała szczęście przez cały rok. W odróżnieniu od kultury polskiej nieznany jest im zwyczaj śmingusa-dyngusa.