Greckie produkty regionalne
Grecja jest krajem, w którym występuje długi okres letni. Dlatego możemy tam znaleźć różnorodne produkty, eksportowane do różnych innych częściach świata. Przedstawione produkty w dalszym poście koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu w tym kraju! Ser Feta Ten produkt chyba każdy może skojarzyć z Grecją. Oryginalny ser feta jest produkowany tylko i wyłącznie w Grecji. Jest to ser o charakterystycznym białym kolorze. Kolor ten zawdzięczamy dzięki mieszance mleka owczego z domieszką koziego lub tylko mleka owczego. Ser ten charakteryzuje się słonym smakiem, kremowością oraz nutą pikantności. Jest to ser miękki, dojrzewający, a jego okres dojrzewania trwa minimum 3 miesiące. Oliwki Tego produktu nie mogło zabraknąć! Wyróżniamy różne rodzaje oliwek i są one wykorzystywane na wiele sposobów. Oliwki rosną na drzewach oliwnych. Te drzewa są długowieczne, dlatego mamy dużo tych owoców w Grecji. Kolor oliwki zależy od stopnia dojrzałości. Zielona barwa mówi nam, że owoce są młode, a ciemniejsza barwa o tym, że owoce są bardziej dojrzałe. Oliwki najczęściej są wykorzystywane do produkcji oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek Jest ona kolejnym produktem, z którego słynie cała Grecja. Taka oliwa otrzymywana jest w procesie tłoczenia na zimno lub gorąco z miąższu owoców oliwki. Dobra oliwa charakteryzuje się lekko gorzko-pikantnym smakiem, a aromat powinien być świeży i przyjemny. Oliwa jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw na zimno, jaki i na ciepło np. do sałatek i pit. Ocet winny Jest to grecka przyprawa, a także skutek uboczny podczas produkcji wina. Gdy temperatura wina przekroczy około 30°C, nie wyrzucamy naszego wyrobu, tylko przekształcamy go w ocet winny. Otrzymywany jest w procesie fermentacji octowej. Można go stosować jako dodatek do sałatek, warzyw oraz marynat do mięs.