Greckie słodycze
Greckie słodycze cieszą się wielką miłością u dorosłych i dzieci w Grecji, a także bardzo popularne wśród turystów. Lokalne ciasteczka, cukierki, gofry, nugat i wiele więcej przez długi czas nie tracą świeżości, więc wszystkie te gadżetów obcokrajowców nabywają jako pamięć o wspaniałej podróży. Podstawą większości greckich słodyczy jest miód i orzechy, co sprawia, że nie tylko charakterystyczny smak, ale także wysokie właściwości odżywcze. W celu przygotowania niektórych słodyczy takie składniki są wykorzystywane jako suche owoce, olej roślinny, mleko, krem, ser itp.
- 200 ml wody
- 150 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- 2 łyżki miodu
- 1 opakowanie ciasta filo (275 g)
- 60 g masła, rozpuszczonego
- 150 g migdałów i orzechów nerkowca posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
- 100 g wyłuskanych pistacji, posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
- niewielka ilość mąki do oprószenia ciasta podczas wałkowani
- Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód.
- Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.
- Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.
- Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę pistacjami. Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.
- Syrop cukrowy:
- 1 kg cukru
- 300 ml wody
- Mleko skrobiowe (krochmal):
- 100g skrobi kukurydzianej, ryżowej lub pszenicznej,
- 200ml gotowanej, chłodnej wody
- Aby obsypać lukumi:
- 100g cukru pudru,
- paczka cukru waniliowego
- Do gotowania lukumi:
- 3-4 stołowe łyżki syropu z powidła lub owocowe puree,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej,
- kropla olejku różanego,
- 100g łuskanych, rozdrobnionych orzechów i migdałów,
- 1 szczypta szafranu lub kurkumy
- Ugotować syrop cukrowy, dolać na dużym ogniu mleko skrobiowe i zmniejszając ogień, stale mieszać drewnianą łyżką do zgęstnienia masy.
- Dodać pozostałe składniki w następującej kolejności: owocowe puree lub syrop z powidła, przyprawy, olejek różany, orzechy. Gotować do stanu półpłynnego, stale mieszając nie dopuścić do przypalenia.
- Gotową masę wylać do przygotowanej formy warstwą grubości 2,5 cm, odczekać 3-4 godziny, aż zastygnie, następnie pokroić na drobne kostki i obsypać cukrem-pudrem z cukrem waniliowym.
- 1 kg dowolnych dojrzałych owoców
- 1 kg cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 większa filiżanka wody
- Wanilia
- Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając, uważając aby cukier nie przypalił się. Gdy cukier rozpuści się a syrop zagotuje, zestawiamy garnek z ognia i nieco studzimy.
- W czasie, gdy syrop stygnie, myjemy owoce i usuwamy z nich pestki, jeśli jest taka potrzeba.
- Do garnka z syropem przekładamy wydrylowane owoce i zaczynamy gotować na dość mocnym ogniu. W początkowym etapie pojawi się piana, którą należy delikatnie ściągnąć. W razie potrzeby zmniejszamy ogień do średniego.
- Kiedy syrop nieco zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i ewentualnie szczyptę wanilii.
- Trzeba pamiętać aby nie przekraczać 15-20 minut gotowania. Owoce po tym czasie zaczną się kurczyć, a ich smak nie będzie już tak dobry. Z naszego doświadczenia wiemy, że owoce te najlepiej znoszą dość krótkie i mocne gotowanie. Zachowują wtedy swój smak oraz jędrność.
- Glyka tou koutaliou wekujemy w słoikach. Po ugotowaniu przekładamy owoce do mniejszych słoików i zalewamy powstałym syropem. W słoikach warto owocom zostawić trochę luzu i nie upychać ich na siłę starając się zmieścić jak największej ilości owoców. Później wekujemy w hermetycznych słoikach i studzimy.
W Grecji chałwa sezamowa nie jest traktowana jako słodycz. Bardzo popularne jest jedzenie chałwy podanej z cytryną jako przekąski do kawy bądź herbaty. Tuż przed zjedzeniem chałwę skrapia się sokiem z cytryny, dzięki której zyskuje słodko-kwaśny smak. Świetnie smakuje z zimnym winem. Nawet w zwykłym sklepie nie znajdziemy chałwy na półce ze słodyczami, raczej obok serów i oliwek.