Loading

Greckie słodycze

Greckie słodycze cieszą się wielką miłością u dorosłych i dzieci w Grecji, a także bardzo popularne wśród turystów. Lokalne ciasteczka, cukierki, gofry, nugat i wiele więcej przez długi czas nie tracą świeżości, więc wszystkie te gadżetów obcokrajowców nabywają jako pamięć o wspaniałej podróży. Podstawą większości greckich słodyczy jest miód i orzechy, co sprawia, że nie tylko charakterystyczny smak, ale także wysokie właściwości odżywcze. W celu przygotowania niektórych słodyczy takie składniki są wykorzystywane jako suche owoce, olej roślinny, mleko, krem, ser itp.

Baklava

Źródła podają, że pochodzi z kuchni tureckiej, ale niektóre, że z ormiańskiej bądź perskiej, lecz tak zadomowiła się w kuchni greckiej, że większość z nas uznaje ją za ciastko greckie. Przygotowane z warstw ciasta filo, przełożone mieszaniną posiekanych orzechów, pistacji lub migdałów, upieczone, nasączone słodkim syropem i posypane pokruszonymi pistacjami.
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie ciasta filo (275 g)
  • 60 g masła, rozpuszczonego
  • 150 g migdałów i orzechów nerkowca posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
  • 100 g wyłuskanych pistacji, posiekanych w drobną kostkę lub zmielonych
  • niewielka ilość mąki do oprószenia ciasta podczas wałkowani
  1. Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód.
  2. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.
  3. Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  4. Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową.
  5. Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę pistacjami. Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.

Lukumi

Lukumi jest jednym z najlepiej znanych, tradycyjnych greckich przysmaków. Te bardzo słodkie kostki na pierwszy rzut oka przypominające galaretkę, wytwarzane są ze skrobi pszennej z dodatkiem cukru, wody różanej bądź soków owocowych. Wszystkie składniki wyróżnia najwyższa jakość.  Po ugryzieniu staje się niezwykle delikatny, a zarazem lekko ciągnący. kostki obficie oprószone cukrem pudrem są ucztą także dla oczu. Najpopularniejsze smaki to różany, bergamotka oraz masticha.
  • Syrop cukrowy:
    • 1 kg cukru
    • 300 ml wody
  • Mleko skrobiowe (krochmal):
    • 100g skrobi kukurydzianej, ryżowej lub pszenicznej,
    • 200ml gotowanej, chłodnej wody
  • Aby obsypać lukumi:
    • 100g cukru pudru,
    • paczka cukru waniliowego
  • Do gotowania lukumi:
    • 3-4 stołowe łyżki syropu z powidła lub owocowe puree,
    • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej lub cytrynowej,
    • kropla olejku różanego,
    • 100g łuskanych, rozdrobnionych orzechów i migdałów,
    • 1 szczypta szafranu lub kurkumy
  1. Ugotować syrop cukrowy, dolać na dużym ogniu mleko skrobiowe i zmniejszając ogień, stale mieszać drewnianą łyżką do zgęstnienia masy.
  2. Dodać pozostałe składniki w następującej kolejności: owocowe puree lub syrop z powidła, przyprawy, olejek różany, orzechy. Gotować do stanu półpłynnego, stale mieszając nie dopuścić do przypalenia.
  3. Gotową masę wylać do przygotowanej formy warstwą grubości 2,5 cm, odczekać 3-4 godziny, aż zastygnie, następnie pokroić na drobne kostki i obsypać cukrem-pudrem z cukrem waniliowym.

Owoce w cukrze

grecki przysmak oznaczający owoce przyrządzone w bardzo słodkim syropie. Takie przysmaki czasem oferują tawerny na zakończenie głównego posiłku, jest to też popularny dodatek do deserów. Ich próbowanie może być prawdziwym testem odporności na grecką definicję słodyczy. Czesto podawane do kawy dla gości wraz z jogurtem greckim.
  • 1 kg dowolnych dojrzałych owoców
  • 1 kg cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 większa filiżanka wody
  • Wanilia
  1. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając, uważając aby cukier nie przypalił się. Gdy cukier rozpuści się a syrop zagotuje, zestawiamy garnek z ognia i nieco studzimy.
  2. W czasie, gdy syrop stygnie, myjemy owoce i usuwamy z nich pestki, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Do garnka z syropem przekładamy wydrylowane owoce i zaczynamy gotować na dość mocnym ogniu. W początkowym etapie pojawi się piana, którą należy delikatnie ściągnąć. W razie potrzeby zmniejszamy ogień do średniego.
  4. Kiedy syrop nieco zgęstnieje dodajemy sok z cytryny i ewentualnie szczyptę wanilii.
  5. Trzeba pamiętać aby nie przekraczać 15-20 minut gotowania. Owoce po tym czasie zaczną się kurczyć, a ich smak nie będzie już tak dobry. Z naszego doświadczenia wiemy, że owoce te najlepiej znoszą dość krótkie i mocne gotowanie. Zachowują wtedy swój smak oraz jędrność.
  6. Glyka tou koutaliou wekujemy w słoikach. Po ugotowaniu przekładamy owoce do mniejszych słoików i zalewamy powstałym syropem. W słoikach warto owocom zostawić trochę luzu i nie upychać ich na siłę starając się zmieścić jak największej ilości owoców. Później wekujemy w hermetycznych słoikach i studzimy.

Chałwa

W Grecji chałwa sezamowa nie jest traktowana jako słodycz. Bardzo popularne jest jedzenie chałwy podanej z cytryną jako przekąski do kawy bądź herbaty. Tuż przed zjedzeniem chałwę skrapia się sokiem z cytryny, dzięki której zyskuje słodko-kwaśny smak. Świetnie smakuje z zimnym winem. Nawet w zwykłym sklepie nie znajdziemy chałwy na półce ze słodyczami, raczej obok serów i oliwek.

! Smacznego i zapraszamy po więcej !

Leave a Reply