Loading

BIAŁA PAVLOVA

SKŁADNIKI:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki (lub mniej)
świeże owoce sezonowe ( ja użyłam mrożonych)

WYKONANIE: 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na papierze narysować okrąg do 24 cm. Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterę.Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). 
Udekorować świeżymi owocami sezonowymi – ja udekorowałam mrożonymi malinami jagodami. 
Nabrały temperatury pokojowej i były pyszne.

SMACZNEGO!!!