Loading

Ciasto z Rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni.Dziś upichciłam z synem ciasto ucierane z tym że smakołykiem. Lekki, puszysty, wyśmienity 😉

Składniki:

6 jajszczypta soli1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy lub 1/2 op. cukru  z prawdziwą wanilią375 g margaryny palmy lub masła

WYKONANIE:

Margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z cukrem waniliowym na przemian z rozpuszczoną margaryną.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i powtykać kostki rabarbaru.Piec ok. 40 min w160*C.

Leave a Reply