Loading

Rogaliki drożdżowe

Przepis podstawowy na tradycyjne rogale drożdżowe oraz dwa warianty nadzienia. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe na rogale.

SKŁADNIKI:
 4 szklanki mąki
1 margaryna
5 dkg drożdży + 1 cukier wanilinowy
1 szklanka śmietany 18%
4 żółtka
Nadzienie: dowolne (u mnie nutella i powidło śliwkowe)

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Wyrobić nożem. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Wykonać małe trójkąty, wysmarować nadzieniem i formować rogaliki.
Piec początkowo w 100*C przez ok. 7-8 min. później w temp.160-170*C do zarumienienia.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!