Jedną z tradycyjnych greckich przystawek jest pasta z sera feta. Dip ktipiti składa się z fety, soku z cytryny, czosnku oraz oregano. Składniki miesza się za sobą i podaje się z chlebem albo jako dodatek do mięsa. Nie da się ukryć, że grecka kuchnia słynie z fety.
- ser feta – 250 g
- jogurt naturalny – 100 g
- suszone oregano – 0,5 łyżeczki
- sól
- pieprz
- Fetę odsączamy, kruszymy na małe kawałki i miksujemy wraz z jogurtem na gładką masę.
- Doprawiamy oregano, pieprzem i odrobiną soli.
- Podajemy z chlebem pita.
To tradycyjne greckie ciasto wykonane z ciasta filo oraz mieszaniną serowo-jajową. Najczęściej podawane w formie trójkąta lub jako zwinięty placek, który jest porcjowany. Ciasto filo jest bardzo cienkie, używa się je do wielu wypieków (np. tiropita, kreatopita czy baklava).
- ser feta – 50dag
- ser żółty – 20dag
- ciasto filo -2 opakowania
- jaja – 5szt
- mleko – 1/2 szklanki
- oliwa – 1/2 szklanki
- posiekany pęczek natki pietruszki
- pieprz
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta filo lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi
jajkami. Żółty ser kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy. - Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Jednym z bardziej popularnych warzyw w Grecji jest bakłażan. Danie jest niezwykle proste i można je z łatwością przyrządzić samemu w domu. Bakłażanem owijamy masę serową i grillujemy lub zapiekamy. Sycące, lekkie i pyszne danie wprost idealne na upalne dni.
- 1 duży bakłażan (około pół kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- Sok ze świeżej cytryny
- Cytryna pokrojona w ćwiartki
- Pokrój bakłażana na 1-1,5 cm plastry. Każdy z plastrów posmaruj oliwą z oliwek.
- Plastry bakłażana połóż na rozgrzanego grilla i piecz z każdej strony po 4-6 minut lub do czasu aż będą miękkie. Jak będą gotowe przenieś je na talerz.
- Plastry bakłażana posyp serem feta, miętą oraz skrop sokiem z cytryny. Udekoruj talerz ćwiartkami cytryny.
- Możesz również zrobić roladki z grillowanego bakłażana. W tym celu wymieszaj rozdrobniony ser feta z miętą, nałóż na plaster bakłażana póki jest jeszcze ciepły i zawiń. Jeśli lubisz jeść na ostro do sera możesz dodać płatków chilli.