Loading

Grecki street food

Każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, kiedy byliśmy zmęczeni, głodni i nie mieliśmy czasu na przygotowanie posiłku. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi nam street food! Na rynku coraz częściej można spotkać różnego rodzaju dania, w których każdy znajdzie coś dla siebie, od drobnych przekąsek po wartościowe posiłki.

Souvlaki

Jest to jedno z najbardziej znanych dań w kuchni greckiej. Są to kawałki marynowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego nadziane na specjalne szpadki w formie szaszłyków. Marynata z czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny, słodkiej papryki, tymianku, pieprzu i mięty nadaje temu daniu cały jego smak. Dobrze zamarynowane mięso smażymy, a następnie pieczemy w dość wysokiej temperaturze, co pozwala nam zachować soczystość mięsa. Souvlaki podaje się zazwyczaj z tzatziki, pitą i frytkami.

Gyros

Gyros jest drugim najpopularniejszym fast foodem w Grecji. Grecy uważają go za najwygodniejszy posiłek który można zjeść smacznie na szybko i w przystępnej cenie. Sporządza się go z mięsa wieprzowego lub kurczaka pieczonego na pionowym różnie. Takie mięso podaje się zazwyczaj w chlebie pita z dodatkiem pomidorów, czerwonej cebuli, frytek oraz sosu tzatziki.

Baklava

To może teraz cos na słodko! Najbardziej kultowa potrawa na słodko w Grecji jest baklava. Jest to tradycyjny deser przygotowywany z ciasta filo przekładane warstwą orzechów pistacjowych. Cała potrawa jest pysznie słodka i stanowi idealny dodatek do porannej kawy. Za słodycz odpowiada syrop przygotowany z miodu, wody oraz cytryny, którym oblewana jest nasza baklava. Gotowa potrawę posypuję się posiekanymi orzechami i najlepiej smakuje na zimno.

Spanakopita 

A może teraz cos dla miłośników szpinaku i sera feta?! Spanakopita jest uwielbiana przez Greków, dlatego pojawia się w każdej greckiej piekarni. Jest kolejnym przykładem wykorzystania ciasta filo przekładne warstwą szpinaku i sera feta. Dodatek fety nadaje pysznie słony smak i aromat. Potrawa najlepiej smakuje, podawana na drugi dzień.

Leave a Reply